De Edsons


In Nederland is het al een flink aantal onderwijsinstellingen gelukt om hun eigen terrein rookvrij te krijgen. Dat is mooi, want sinds 1 augustus 2020 moeten alle onderwijsterreinen rookvrij zijn en van deze instellingen kunnen andere veel leren.

Om onderwijsinstellingen hierbij te ondersteunen, lanceerde het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een speciaal team: De Edsons. 
Het team bestaat uit de ondernemende Edson, leerling Lisa, sportdocent Gino, onderwijsdirecteur Denise, deskundige Farida en conciërge Cor. Zij zijn er voor basisscholen, middelbare scholen tot aan mbo’s, hogescholen en universiteiten. Met behulp van video’s, tips en factsheets worden instellingen geholpen om hun terreinen rookvrij te maken.

De Edsons worden mede ondersteund door het Trimbos-instituut, de Gezonde School-adviseurs, GGD GHOR Nederland en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Samen maken we stoppen met roken makkelijker en beginnen moeilijker.

Bekijk de video’s van De Edsons

Maak in onderstaande video’s kennis met de ondernemende Edson (gebaseerd op voormalig mbo-docent en huidig cabaretier en presentator Edson da Graça), leerling Lisa, sportdocent Gino, onderwijsdirecteur Denise, deskundige Farida en conciërge Cor.

Bekijk hier ook de introductie van het Edsons team

Factsheet

Klik op onderstaande afbeelding voor een factsheet over de rookvrije onderwijsterreinen.

In de factsheet worden de volgende vragen beantwoord:

  • Waarom geldt er per 1 augustus 2020 een rookverbod op terreinen van onderwijsinstellingen?
  • Wat wordt er van de onderwijsinstelling verwacht?
  • Voor welke onderwijsinstellingen geldt het rookverbod?
  • Voor welke terrein van onderwijsinstellingen geldt het rookverbod?
  • Door wie moet het rookverbod worden ingesteld?

Inspiratie opdoen

Benieuwd hoe andere onderwijsinstellingen rookvrij werden? Bekijk dit document met inspirerende tips en tricks van onderwijsinstellingen zelf.

Scroll to Top